Ga naar de hoofdinhoud

Kansen voor West op bezoek met SIF-R

Oscar Circulair

Het bedrijf Oscar Circulair zamelt gebiedsgericht afval in. Voor de inzameling op Rotterdam Zuid ontvangt Oscar Circulair financiering van SIF-R. Het bedrijf zamelt afval kleinschalig op dagelijkse basis in bij bedrijven met zero emissie voertuigen. Bij de inzameling maakt men gebruik van verschillende bakken waarin het afval wordt ingezameld. De inzameling zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk naar grondstoffen gescheiden. Daardoor wordt er meer afval hergebruikt en minder verbrand.

 

Met de financiering van SIF-R is een eerste Rotterdamse vestiging geopend op Katendrecht. Oscar Circulair zamelt afval in bij verschillende bedrijven op en rond Katendrecht. In deze locatie werken verschillende mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

Remco Wagemakers: Door twee keer per dag afval op te halen bij de bedrijven wordt het schoner en leefbaarder en het afval is ook recyclebaarder. We willen dit  concept graag op zo veel mogelijk plekken in de stad inzetten.

 

Door de financiering kan het bedrijf doorgroeien waardoor er binnenkort een tweede Rotterdamse vestiging wordt geopend waardoor meer gebieden in Rotterdam worden bediend.

 

Oxious Talent Factory

De startup Oxious Talent Factory is gevestigd in de wijk Feijenoord in Rotterdam. Het bedrijf is opgericht door Talent Fabriek 010, drie kleinschalige ateliers in verschillende Rotterdamse wijken die mensen helpen met een afstand tot de arbeidsmarkt en Oxious, een circulair duurzaam textielmerk. De bedrijven hebben de handen ineengeslagen en werken samen aan nieuwe kleding en textielproducten, op basis van circulaire grondstoffen.

 

Het bedrijf richt zich op twee doelgroepen in de wijk, de niet-werkende moeders met een niet-Nederlandse achtergrond en nieuwkomers. Vaak hebben de nieuwkomers en moeders een rijke cultureel bepaalde textieltraditie. Oxious Talent Factory biedt mensen de kans om de hun kennis en kunde in te zetten om het ambacht weer terug te brengen in Nederland. Met de bijdrage uit SIF-R kan Oxious Talent Factory opschalen om meer mensen aan het werk te helpen.

 

Esther Smit: we proberen van oude materialen nieuwe producten te maken. Zo verwerken we nu het textiel van de aankleding voor de Rotterdamse Koningsdagviering en de huldiging van Feijenoord.

 

Over SIF-R

Het Social Impact Fonds Rotterdam (SIF-R) is gericht op het versterken van de lokale impact netwerken en ondernemers in Rotterdam. Daardoor helpt het fonds problemen in de stad aan te pakken als werkloosheid en sociale ongelijkheid. Kansen voor West heeft € 2.000.000 beschikbaar gesteld uit het REACT-EU programma aan het fonds om te investeren in de stad.