Ga naar de hoofdinhoud

JTF> de eerste beschikking in Nederland; Mammoth van Concr3de

Het eerste JTF project in Nederland is beschikt;  Mammoth van Concr3de. Een aanvraag gericht op het vernieuwen en versterken van de regionale economie met nieuwe, duurzame en/of circulaire industriële ketens.

Concr3de is een echt Rotterdamse circulaire startup, gericht op hergebruiken van beton en baksteenmateriaal uit gesloopte gebouwen. Het bedrijf ontwikkelt betonprinters, genaamd de Mammoth. Deze gebruikt afvalstromen uit de sloop van gebouwen die worden omgezet in nieuwe bouwmaterialen. Ten opzichte van de traditionele processen wordt er 80% minder CO₂ gebruikt.

Gedeputeerde Zuid Holland, Jaennette Baljeu: “Ik ben heel blij dat we met het geld uit het JTF een impuls kunnen geven aan dit mooie Rotterdamse bedrijf. Dit project levert een belangrijke bijdrage aan de zo gewenste versnelling van de transitie naar een circulaire bouwindustrie.”.

Wethouder Rotterdam, Chantal Zeegers: “In Rotterdam wordt veel gebouwd. Daarbij is circulariteit van bouwmaterialen van groot belang voor het verminderen van de CO2 uitstoot. Concr3de draagt zijn steentje bij aan deze transitie. Daarnaast juich ik toe dat het bedrijf met mensen werkt met een afstand tot de arbeidsmarkt en werknemers helpt opleidingen en taallessen”.

Het bedrijf heeft recent een aantal Oekraïense vluchtelingen aangenomen. Naast de benodigde opleiding en training krijgen deze werknemers les in de Nederlandse taal. 

De opleiding en training die het bedrijf geeft, is in samenwerking met het techniekcollege Rotterdam. Met de subsidie wordt de Mammoth ontwikkeld om het productieproces op basis van afvalstromen om het productieproces op te schalen, zodat zand en gruis kan worden geupcycled voor hergebruik.

 

 

 

Over JTF Rijnmond

Het Just Transition Fund (JTF) draagt bij aan de overgang naar een Klimaatneutraal Europa. Hoofddoel van het JTF is regio’s die sterk afhankelijk zijn van inkomsten en werkgelegenheid uit fossiele brandstoffen op een rechtvaardige gelijkwaardige manier in staat te stellen een energietransitie in te gaan. Een transitie die rekening houdt met de sociale- en economische aspecten en de milieueffecten. In Nederland gaat het om zes gebieden: Groningen, IJmond, Groot-Rijnmond, West-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en Zuid- Limburg.

Het JTF is een nationaal programma, waarvan de uitvoering regionaal is belegd. De ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), provincies en gemeenten bundelen de krachten om gezamenlijk het JTF-programma vorm te geven en uit te voeren. Voor de regio Groot-Rijnmond komt een bedrag van € 58,5 mln. beschikbaar.

Transitieplan
Voor elke JTF-regio is een 
transitieplan (TJTP) opgesteld. Dit plan bevat een beschrijving van de specifieke problematiek binnen een gebied en de in te zetten interventies. Het plan voor de regio Groot-Rijnmond is opgesteld door de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam in samenspraak met regionale partners. De openstellingen worden georganiseerd aan de hand van de drie sporen uit het transitieplan:

  1. Vernieuwen en versterken van de regionale economie met nieuwe, duurzame en/of circulaire industriële ketens
  2. Versnellen van de transitie met investeringen in technologie, systemen en infrastructuur tot decarbonisatie van bestaande industriële ketens
  3. Een wendbare, weerbare beroepsbevolking

JTF Rijnmond is onderdeel van het nationale JTF programma.

 

 

 

 

 

Bezoek de website: https://www.concr3de.com/

Directe link naar de pagina van JTF Rijnmond:

https://jtf-rijnmond.kansenvoorwest.nl/

 

Linked-In:         https://www.linkedin.com/company/kansen-voor-west