Map
Home > projecten
 

Extractenbibliotheek


Grasduinen in ‘diepvriesbibliotheek’ naar verborgen meerwaarde planten

In december 2015 nam het Kenniscentrum Plantenstoffen de Extractenbibliotheek in gebruik. Daarmee ligt een commerciële doorbraak van de benutting van plantenstoffen in het verschiet. De Extractenbibliotheek is een diepvries ‘bibliotheek’ van potjes met plantenextracten met informatie over de (werkzame) stoffen die daarin voorkomen. Deze veelal nog onbekende informatie is via een database voor het publiek online beschikbaar. Het gaat om een unieke verzameling van – bij de start – ruim 2.200 extracten van Nederlandse tuinbouwgewassen. Deze zijn geschikt voor gebruik in diverse marktsegmenten, waaronder de farmaceutische industrie, cosmetica en de geur- kleur- en smaakstoffenindustrie.
De Extractenbibliotheek biedt plantentelers en -veredelaars waardevolle nieuwe informatie over de ontelbare ‘verborgen’ stoffen in de planten die ze verbouwen. Met de kennis die de Extractenbibliotheek verspreidt, kunnen telers en veredelaars zich ontwikkelen tot volwaardige leveranciers van deze (en andere) hoogwaardige stoffen. Kennisinstellingen kunnen de nieuwe informatie gebruiken voor toegepast en fundamenteel onderzoek. Ook dit zal resulteren in nieuwe toepassingen en innovaties.

Kansen voor West droeg al bij aan de opzet en startactiviteiten van het Kenniscentrum. De subsidie voor dit (vervolg)project is gebruikt voor het selecteren, telen en oogsten van voor de bibliotheek relevante planten en voor het bereiden en documenteren van de extracten. Deze nieuwe ontwikkeling draagt bij aan een beter milieu. Waar de industrie nu nog vergelijkbare stoffen uit aardolie haalt, biedt het gebruik van plantenextracten een oplossing voor de te eenzijdige afhankelijkheid van aardolie én daarmee voor een vermindering van de CO2-uitstoot.


Penvoerder: Kenniscentrum Plantenstoffen

EFRO: € 490.937,78
Rijkscofinanciering: € 240.748,79
Overig publiek: € 120.875,61
Privaat: € 129.314,11
Prioriteit: 1. Innovatie en ondernemerschap
Hoofdtypologie: Kennis
Subtypologie:

Looptijd: 10 september 2012 t/m 31 december 2015
Nederlands - nl-NLEnglish (United Kingdom)